28 Aralık 2010 Salı

AŞURE



Malzemeler:
* 500 g. aşurelik buğday(2 su bardağı)
* 1 su bardağı nohut
* 1 su bardağı fasulye
* kuş üzümü,kuru üzüm
* kayısı,incir
* 1 portakal,2 elma
* yarım su bardağı pirinç
* bir fiske tuz
* 15 su bardağı su
* 5 su bardağı toz şeker

Süslemek için:
* çekilmiş ceviz içi,fındık
* tarçın,nar taneleri,kuş üzümü

Yapılışı:
* Buğdayı iyice yıkayıp,az suyla bir taşım kaynatıp suyunu süzün.Tekrar su koyup bir taşım kaynatıp,tencereyi bir gece önceden
sıkıca sarıp bekletin.Akşamdan nohut ve fasulyeyi de ayrı ayrı kaplarda ıslatın .
* Ertesi gün fasulye ve nohutu haşlayın.Nohutların kabuklarını soyun.
* Büyük bir tencereye koyduğunuz buğdayı kaynatın.Üzerinde biriken köpüğü bir kevgirle alıp tencerenin kapağını kapatıp buğday yumuşayıncaya kadar pişirin.
* Pirinci yıkayıp süzün,buğdaya ilave edin,kısık ateşte biraz daha kaynatın.
* Buğdayın suyu un çorbası kıvamına gelmek üzereyken toz şeker,nohut,fasulyeyi ekleyin.Portakalın kabuğunu ince ince doğrayıpkarışıma ekleyin.(Rendede olabilir.)Kuru üzüm,kuş üzümü,kayısı ,tuz ilave edip karıştırın.Bir kaç taşım kaynattıktan sonra ateşten alın.
* Aşure piştikten sonra doğranmış inciri ekleyip karıştırın.Sıcakken kaselere boşaltın.Soğuyunca üzerine ceviz içi,kuş üzümü,tarçın,nar taneleri ile süsleyerek servis yapın.

* Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder