12 Ekim 2010 Salı

GAZEL BÖREĞİ (BURDUR)

Malzemeler:
* 4 su bardağı un
* 1 tatlı kaşığı tuz
* 1,5 su bardağı su(ılık)
* 1,5 su bardağı buğday nişastası (yufkaları açmak için)
Yufkaların arasına:
* 125 gram margarin
* 1 çay bardağı sıvıyağ
Böreğin üzerine;
* 1 yumurtanın sarısı
* 2 çorba kaşığı zeytinyağı
İç malzemesi;
* 250 gr kıyma
* 3 adet patates
* 2 adet soğan
* 1 çay kaşığı karabiber
* 1 tatlı kaşığı tuz
* yarım demet maydanoz
* sıvıyağ
Yapılışı:
İç harcı:
* Tavaya iki kaşık sıvıyağ alınır.Soğanlar rende yapılır ve pembeleşene kadar kavrulur.Patatesler de rendelenir.Kıyma ve patates soğanlara ilave edilir.Biraz kavrulur.Tuz ,karabiber ve maydanoz katılır.İç harcı soğumaya bırakılır.
* Unu eleyerek,ılık su ve tuz ile kulak memesinden biraz sert bir kıvamda hamur yoğurulur.
* Hamur 14 bezeye ayrılır.Nemli bir bez altında 20 dakika dinlendirilir.
* Hamur bezelerine nişasta serperek önce merdane ile sonra oklava yardımıyla tepsi büyüklüğünde açılır.(yaklaşık 35-40 cm çapında tepsi için)
* Yağlanmış tepsiye, açılan yufkaların yarısı, her katının aralarına eritilmiş margarin ve sıvıyağ karışımı sürülerek üstüste dizilir.
* Yufkaların yarısı dizildikten sonra iç malzeme konulur.Kalan yufkalara da aynı işlem tekrarlanır.Yufkalar tepsiye büyük gelirse büzdürülebilir.
* Böreğin üzerine yumurtanın sarısı ile 2 kaşık sıvıyağ karışımı sürülür.Biraz bekletilip kare kare kesilir.Karelerinde iki ucundan kesilerek üçgen şekli verilir.
* Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üstü kızarana kadar pişirilir.Sıcak servis edilir.

* Afiyet olsun...

1 yorum:

  1. Daha önce bir kere yemiştim ve çok beğenmiştim bendeTavuklu patatesli yaptım.ölçüyü aynen uyguladım süper oldu. Tarif için çok teşekkürler

    YanıtlaSil